loading
МОТОРНО МАСЛО.
 

Оригинално моторно масло dexos2™

Новоразвиеното масло dexos2™ на Opel овозможува високи еколошки перформанси и мала потрошувачка на гориво за сите модели на Opel. Ова иновативно моторно масло е достапно кај вашиот локален овластен сервисер на Opel.

Спецификација: високи перформанси и ниска потрошувачка на гориво

Моторното масло 5W-30 dexos2 ™ е целосно компатибилно со најновите дизелски филтри за честички (DPF) и бензински каталитички конвертори (CAT). 5W-30 dexos2™ овозможува исклучителна моќ за чистење додека ја истовремено обезбедува целокупна заштита на моторот од абење. Како лубрикант Mid-SAPS (намалена сулфатирана содржина на пепел, фосфор и сулфур), придонесува за подобрување на економичноста на горивото и намалените издувувања на CO2.

Opel | Engine Oil - Your Benefits
 • Извонредна заштита од абење во текот на интервалите со напорна работа
 • Ја подобрува чистотата на моторот и го штити од наслаги и штетни остатоци
 • Ја подобрува економичноста на горивото
 • Го продолжува животот и ја одржува ефикасноста на системите за намалување на издувувањата кај возилата со дизел и бензиски мотори
 

Гаранција

Вашиот мотор треба да е наполнет со одобреното масло dexos2 ™ достапно од вашиот локален овластен сервисер на Opel. Употребата на масло што не ги исполнува критериумите на dexos може да резултира со пониски перформанси или оштетување на моторот.

Комплет за надополнување dexos2™ за итни случаи

Секогаш е добро да имате резерва на масло со вас, особено при подолги патувања и одмори. На тој начин можете да користите масло со истиот квалитет ако ви треба дополнување помеѓу сервисните интервали. Ви го препорачуваме комплетот за надополнување од dexos2™. Побарајте од овластениот сервис на Opel. Ако не ви е потребно полнење од комплетот до наредната промена на маслото, овластениот сервисер на Opel ќе го одземе од вашата наредна сметка.

 

Во комплетот за надополнување dexos2™, кој можете да го прицврстите со велкро во багажникот, ќе најдете:

 

 • 1 литар 5W-30 dexos2™
 • 1 пар ракавици за еднократна употреба
 • Крпа за чистење за прачката за мерење на нивото на масло
 • Инка за единечна употреба

Редовно проверувајте го нивото на маслото

Современото инженерство ја намали потрошувачката на масло на минимум, но препорачуваме редовно да го проверувате нивото на маслото помеѓу интервалите за промена на маслото. Еве како:

 

 1. Осигурајте се дека вашиот Opel е на рамна површина.
 2. Моторот мора да биде топол, но исклучен околу пет минути.
 3. Отворете ја хаубата на автомобилот за да ја проверите прачката (обично има врв со светла боја).
 4. Извадете ја прачката за мерење на нивото на масло, избришете ја, вратете ја назад и лабаво затворете ја.
 5. Извадете ја прачката повторно и проверете го нивото на моторното масло.
 6. Ако моторното масло е на или блиску до ознаката MIN на прачката, треба да дополните масло. Помеѓу ознаките MIN и MAX има простор за еден литар моторно масло.
 7. Препорачуваме користење на истиот степен и квалитет на масло како што било претходно наполнето.
 8. Не заборавајте да ја вратите прачката назад.
 9. По полнењето, ставете го капачето и прицврстете го.

 

Ве молиме запомнете: Моторното масло не смее да ја надмине ознаката MAX на прачката. Премногу масло во моторот е исто толку лошо колку и премалку мало. Преполнувањето може дури и да резултира со оштетување на каталитичкиот конвертор. Најдобро е редовно да го проверувате нивото на маслото на секое второ застанување на бензинска пумпа.

 
 
Оди на почеток